Hyggelig tradisjon

Det er noe med tradisjoner. En av mine juletradisjoner har vært å oppsøke en gravlund, eller minnelund, for å tenne lys og minnes de familiemedlemmene eller andre kjære, som da de levde, betydde noe helt spesielt for meg. Det er snart 30 år siden og over 20 år siden jeg selv fikk ansvar for et gravsted på Nordstrand, med mine foreldres navn risset inn i en gravstein. Jeg betaler for stell av grav og hvert år er det et riktig så fint blomsterbed med røsslyng om høsten. Sammen med mine foreldre, Liv og Ola, er også min «oma» , Anna-Mathilde og min morfar Gustav som jeg aldri møtte, da han døde sju år før jeg ble født, gravlagt på samme plass og de har derfor sine navn risset inn på den samme steinen.
Flere slektninger har sine minnesteiner på den samme minne/gravlunden. Jeg kan huske mange fine episoder og hendelser fra mine møter med mine slektninger, min tante som de siste årene hun levde satt i rullestol og at jeg trillet henne ute og hun ropte at jeg måtte – vær så snill, sette ned farten!, eller ville jeg prøve å drepe henne,kanskje?.. Hennes yngre bror – som også har sin stein, hvor dødsdatoen, 24.12. er risset inn og jeg husker godt den julaften da han omkom i en arbeidsulykke og familien var samlet til en ganske anderledes jul.
Hver stein som står på gravlunden bærer med seg navn og datoer som vitner om mange mennesker og deres historier, vevd sammen med familie og slektninger som kommer etter. Historier og hendelser fortelles videre, navn går i arv og i min egen familie har nå min oma og morfars navn blitt gitt videre til to av deres tippoldebarn. På Lillehammer vokser det nå opp to søsken, ei lita Mathilde og en liten Gustav.
Jeg børstet vekk snø fra steinen og tente en lyslykt på bakken og tenkte at denne tradisjonen er ganske hyggelig.

Nordstrand kirkegård julen 2010

Om Wenche Erichsen

Født i 1957 i Oslo, bor nå i Halden der jeg er daglig leder ved Halden Frivilligsentral. Er gift og har barn og barnebarn. Allsidige interesser, samfunn og kultur.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

4 svar til Hyggelig tradisjon

  1. Vilde sier:

    Så fint!

  2. Britt Brustad sier:

    Det var mange år siden jeg hadde vært på den gravlunden og besøkt mine besteforeldres grav. (tanta og onkelen din) Lette meg frem der sommeren for et og et halvt år siden og hadde ingen problemer med å finne frem. Koselig å se bildet av deg der:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s