Frøken Åse


Hørt og sett.
Mye snakk om hva en har hørt og hva en har sett i det siste. Det fikk meg til å tenke på noe som ligger lenger tilbake enn 1984, da Treholt ble stoppet på Fornebu, nemlig 20 år tidligere, i 1964. Det året begynte jeg i 1.klasse og klassens lærer, eller frøken, som det het den gangen, var Åse. Hun fyllte nylig 90 år og da jeg ringte for å gratulere med den store dagen, var hun, som alltid sprudlende og blid, men denne dagen, ikke fullt så til stede. Noe andpusten, kunne hun fortelle at hun var i rask gange, på vei til t-banen for å rekke spanskundervisningen hun gikk på for tiden. Det hadde passet bedre om vi kunne snakke sammen litt senere. Det gjorde vi også, «frøken» Åse Espeland og jeg. Vi snakket om løst og fast – og mye om hva hun hadde hørt og sett og hva jeg hadde hørt og sett og litt om forsvaret, om konflikter i verden, om statshemmeligheter, om langrenn, festninger, mobiltelefoner, og om Vegard, Per, Atle, Espen og Dagfinn, May, Torill, Elisabeth, Morten og Lars! Det var i det hele tatt en ganske lang samtale som ble avsluttet ved at Åse takket ja til å komme sammen med en gjeng av hennes tidligere elever, som ville feire henne med middag.
Da kvelden var der og vi satt rundt bordet og feiret, spurte Lars «frøken»; om hvor lenge hun hadde lest spansk. Nei, det var ikke så lenge, svarte Åse. Det har jeg kun holdt på med de siste 20 årene……….

Åse, Wenche, Per Asbjørn


I løpet av kvelden fortalte hun også om årene da hun og mannen hadde bodd og arbeidet i Finland. Vi satt musestille som en skoleklasse fra 60-tallet og hørte Åse fortelle historier fra Finland denne kvelden. Jeg er ganske sikker på at jeg hørte det jeg hørte og 100% sikker på at jeg så det jeg så…. akkurat som de som hadde jobbet med Treholt-saken…. De andre rundt bordet vil trolig være sikre på at de også hørte det de hørte og så det de så – men hva vi hørte og hva vi så – det er jeg neimen ikke lenger så sikker på, nå. Men, her om dagen, fikk jeg en pakke i posten, et brev var skrevet utenpå pakken «rundt omkring»; og pakken inneholdt et nydelig smykke og over frimerket sto det skrevet et stort takk fra «frøken»; og takk for at hun fikk være med. Det er jeg (vi) som skal takke Åse, for alt hva du har fått meg (og oss) til å høre og se!

Om Wenche Erichsen

Født i 1957 i Oslo, bor nå i Halden der jeg er daglig leder ved Halden Frivilligsentral. Er gift og har barn og barnebarn. Allsidige interesser, samfunn og kultur.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Frøken Åse

  1. Anniken sier:

    Det var koselig Wenche.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s